Van zaad naar plantje naar een kruidsel in de keuken

Van zaadje naar plantje tot een kruid

In de supermarkt kan je vele soorten kruiden vinden.
Vaak zijn deze (ingevroren)gedroogt of zijn ze al als een heel plantje in een potje aarde te verkrijgen.

Ik koop ook veel van zulke kruiden, want ik kook en speel graag met de geuren en smaken ervan.
Sinds ik een beetje knutsel met groentes en kruiden uit eigen tuin (zo’n 10 jaar) ben ik er achter gekomen dat de kruiden uit eigen tuin veel meer smaak geven en je er veel minder van nodig hebt om die bepaalde sterkte in je eten te hebben die je graag wilt.

Ik heb van de week al een klein stukje van de tuin gereserveerd als zaaibed voor de kruiden.
In mijn vorige blog liet ik al zien wat ik gezaaid had maar plaats de foto gewoon nog een keer ;).
Per kruid zal ik vertellen wat het is, en waar je het voor kunt gebruiken.
Wie weet zit er wat tussen wat je nog niet geprobeert hebt.

kruidenstukje

Peterselie de wel bekende peterselie. Iedereen kent het wel. Je doet het vaak in soep of in salades, maar wist je dat ook peterselie veel geneeskrachtige werkingen heeft op ons lichaam. Er zijn veel ziektes die je met peterselie kan bestrijden. Zoals ooronsteking, diarree, bloedarmoede. Het zit bomvol spinazie, zelfs meer dan wat er in spinazie zit. Naast de hoge ijzergehalte heeft peterselie net zoals vele andere kruiden antioxidanten. Ik heb al een keer verteld wat je met antioxidanten kan doen. in veel producten zitten kunstmatige antioxidanten die helpen een klein beetje maar als je natuurlijke antioxidanten hebt die kunnen veel ziektes zoals kanker voorkomen en veroudering tegen gaan. Het is bewezen dat peterselie borstkanker kan voorkomen. Gek he dat zulke dingen niet bij veel mensen niet bekend is. Als je thee trekt van peterselie kan dat helpen om je hormoonhuishouding te stabiliseren. Als je weleens menstruatiepijn hebt probeer eens thee te trekken van peterselie. In peterselie zit namelijk apiol dat is een bio identik hormoon gen wat een component is van oestrogeen, het helpt je lichaam om een regelmatige menstruatie te krijgen en je extreme menstruatiepijn kan zelfs weg gaan. De thee helpt ook om je nieren te reinigen door zijn ongiftende kracht, het helpt je lichaam om opname van te zout tegen te gaan. Een powerplantje die je bijna overal bij kan toevoegen. Ik hou er van om lekker veel peterselie in zelfgemaakte kruidenboter toe te voegen, Op brood met een een plak kaas of vers over aardappels strooien, of als extra in de jus. In een yogurt dip voor je nachtelijke chips snack. Je kan het niet zo gek bedenkekn en je kan peterselie er wel bij te voegen.

Tijm/wintertijm tijm i ook 1 van mijn favorieten. Vooral bij vlees of stoofpotjes vind ik het heerlijk. Of ik kook het mee met groentes, in de jus, itialiaanse en mexicaanse gerechten drop ik ook altijd tijm in.
Vroeger werd tijm vooral bij hersenziektes gebruikt zoals, hoofdpijn en zenuwzwaktes. Er werden kruidekussen gemaakt waar ze tijm in de kussen naaiden dat werkt goed tegen hoofpijn, slaaploosheid, duizeligheid en astma. Er is onderzoek naar gedaan en daar is ook uitgekomen dat tijm een positieve werking heeft op ons hersenstelsel maar ook bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend is. Deze tijden is denk ik tijmsiroop nog wel een bekend ding die gebruikt word voor het hoesten maar je kunt er ook thee van trekken die hept tegen verschillende maagpijnen/kwaaltjes, het verdrijft melancholie uit de maag wat weer kan helpen tegen depressies.
Het plantje zit bo vol vitamine K, mangaan, ijzer, aminozuur, calcium en thymol. Tijm werkt ook antioxiderend door de flavomoïden apigenine, naringenine, luteoline en thymonine die in tijm zit. als je wat tijm in het eten doet bijvoorbeeld in een salade weet je gewoon dat je salade bacterievrij is door de tijm, Als jij je groenten gaat wassen kan je een druppel etherische tijmolie in het was water doen om alle bacterieen die je niet wilt op je groenten te bestrijden. Hoe gaaf is dat. Ik heb wel eens gedacht etherische olie zelf te gaan maken van tijm. Je hebt alleen heeel veel plantjes nodig voor een klein beetje olie. Ondanks ik 2 hectare grond heb vind ik het toch weer zonde om de hele tuin vol te planten met tijm plantjes. Dus ik droog een paar plantjes gewoon in en ik gebruik het enkel als kruid. Wellicht in de toekomst dat ik het toch een keer ga proberen. ijkt me wel enorm gaaf om etherische oliën te maken…. ik wijk af dus we gaan snel naar het volgende plantje

Bieslook een lekker frisse kruid die je altijd terug vind in kruidenboters. Bieslook is zeer smaakvol, wanneer je bieslook gebruikt in het eten hoef je weinig zout toe te voegen aan het eten, zeer geschikt dus voor een zoutarm dieet. Ik droog bieslook niet in. Vers is beter. Als ik te veel heb vries ik het eerder in dan dat ik het laat drogen. Je kan het gehele jaar van het plantje oogsten. Door af en toe wat van het plantje te plukken stimuleert het zelf om door te groeien. Dit kan nml niet bij elk plantje. Bieslook heeft heel veel vitamines en mineralen zoals, VitamineC en A, vitamine K, foliumzuur, Vitamine B1, 2, 3, 5, 6 en 11, ijzer, koper, mangaan, magnesium, fosfor, calcium en zink. De antioxidanten die bieslook heeft zit vol fytonutriënten. De fytonutriënten met organozwavelstoffen in bieslook stoppen de celgroei van kanker en verstoren de levenscyclus van kankercellen waardoor deze doodgaan. 1 fytonutriënt guercitiene werkt bloeddrukverlagend.
Bieslook past super goed bij gerechten met aardappel en eieren, zelfgemaakte mayonaise  of andere dressings en salades is heerlijk met wat verse bieslook. Een thee met een kruiden mix met bieslook is ook lekker en erg gezond.

Marjoraan daar hoor ik vaak mensen van zeggen dat het ruikt naar niks. Dat verbaasd me want het heeft zeker wel een geur alleen die is vrij zacht. Als jij je ogen dicht doet en je ruikt r nog es aan dan ruik en proef je de geur veel beter probeer het maar eens. Marojaan is de echte marjolein. Vaak word wilde marjolein en oregano ook marjolein genoemd word verward met majoraan maar het is echt niet hetzelfde plantje. Majoraan

Rozemarijn is een houtahtige die het hele jaar door groen blijft. Het plantje komt oorsronkelijk uit de middelandsezee gebied en heeft daarom ook warmte nodig. Rozemarijn is daarom ook lastig buiten te telen. Maar ach ik ben dol op de sterke zoete hout geur die rozemarijn heeft. En wil hoe eigenwijs ik ook ben het buiten gaan proberen. Rozemarijn heeft ook geneeskrachtige werking. Het verbeterd je huidtextuur maar ook je spijsvertering. Voor de concentratie kan  rozemarijn ook goed helpen de geur is werkt opwekkend waardoor je alerter en bewuster word. Ik heb ook welles gehoord dat je het kan gebruiken tegen roos en vet haar. Als rozemarijn goed groeit kan het plantje best hoog worden. Een schutting of een muurtje of wat gaas is het beste plekje waar je het plantje tegen aan kan laten groeien. Rozemarijn vind ik altijd geweldig in combinatie met kip of knoflook en . Heerlijk. Maar ook in pastas of een omeletje vind ik het heerlijk. Of een eigen gemaakte likeurtje met rode vruchten en rozemarijn yummie.

Koriander en van mijn favorieten. Ik doe het bijna in al mijn gerechten. Je zou bijna zeggen dat het een verslaving is geworden maar het kruid past ook gewoon goed in vele gerechten. Koriander word voornamelijk in oosterse gerechten gebruikt, maar echt probeer het es in ook westerse gerechten lekkerrrr. van het plantje kan je zowel het blad als het zaad gebruiken. Het blad kan je vries drogen en het zaad kan je als het gedroogt is vermalen en zo heb je dan ketoembar gemaakt. De kan de zaden ook vers geplukt in een koekepan droogbranden en vervolgens het fijn stampen. De blaadjes en zaden smaken niet het zelfde dus je kan nooit de 1 gebruiken als de andere.

Bleekselderij kent ieder vast wel. Bleekselderij moet je niet te vroeg buiten zaaien omdat deze niet zo goed tegen kou kan Het liefste vanaf begin juni. Ik ben eigenwijs en wacht meestal tt ijsheiligen, nu was ik nog wat vroeger omdat de weersomstandigeheden niet meer zijn zoals ze altijd waren en we warmere dagen kennen dan de jaren daarvoor. Vanaf maart kan je het binnen zaaien bij ongeveer 20graden. Bleekselderij is aan zijn naam gekomen doordat het plantje gebleekt word. De plantjes worden in een geul geplant en elke keer als het plantje weer wat gegroeid is gooi je er wat aarde op tot de alleen de blaadjes nog boven de grond zijn. Doordat het plantje te weinig zon licht krijgt word er geen fotosynthese meer aangemaakt en worden ze lichter. Er zijn ook zelfblekende plantjes en dan hoeft je dit proces niet te doen. Ik gebruik hem vooral om bouillons te trekken of in de pasta saus yummie. Als de bleekseldrij gebleekt is is die ook lekker in salades, ongebleekt zijn de stengels en blaadjes veel harder en kan je het beter helemaal tot moes laten koken in soep of stoofpot.

Groene selderij is een variant van bleekselderij. Het plantje kan bijna het hele jaar gezaaid worden. Oogsten doe je in de herfst maar als je het plantje aan gaat aarden kan je het oogsten verlengen. Aanarden is een beetje zand tegen het plantje aan schuiven. Als de vorst er is kan je hem plastic afdekken en zo kan je heel het jaar gaan oogsten mits je in ettapes hebt gezaaid. De stengels hoef je niet te schillen scheelt een hoop pokke werk. De stengels zijn heerlijk in soepen of roerbakschotels maar ook in een frisse salade met kip met een sausje van mosterd, cremefreche, citroensap en honing past de groeneselderij heel goed. Het bladgroen vries ik droog en kan ik het gehele jaar gebruik van maken meestal voor in de soep of een stoofpotje waar het lekker in kan sudderen.

Oregano ik hou van oregano en doe dit ook in veel gerechten. Naast keukenkruid is oregano ook een geneeskruid. Het werkt antibaceterieel door de thymol die de plant bevat. Maar als je er thee van trekt werkt het ook goed tegen een vervelende hoest, kiespijn, werkt het laxerend om de het de spijsvertering stimueert en is het ook goed om misselijkheid tegen te gaan. Het plantje zit bom vol mineralen en vitamines zoals mangaan, vitamineK, ijzer calcium en vezels. Vroeger werd oergano ook gebruikt om beter te kunnen werken omdat het ook verkwikkend effect op ons lichaam heeft.
Ik gebruik oregano veel in italiaanse gerechten en in stoofpotjes… eigenlijks doe ik bijna altijd wel een beetje oregano in het eten. Alleen van de geur krijg ik al honger ;).

Bonenkruid is een groenblijvende half heester. Ik gebruik bonenkruid eigenlijks niet veel. De smaak overheerst heel snel dus je moet echt ienieminie ervan in doen. Vaak doe ik een beetje in de pasta saus of in de snert maar daar houd t ook wel op bij dit plantje.

Dit waren de kruiden die ik in mijn kruidenzaaibed heb staan.
Heb je nog leuke weetjes over 1 van deze kruiden plaats ze dan in de reactie!

 

 

 

Advertenties

Auteur: CherryBlossomBeautyCare

Sakurah Langes Mama van 3 mooie jongens. Initiatief nemer, doorzetter en creatief. Distributeur bij Nuskin en Oriflame Adviseuse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s